Hindus od 20 lat żywi się ziemią! O dziwo pozytywnie wpłynęło to na jego zdrowie

Nie łatwo jednak wskazać satysfakcjonujące wyjaśnienie geofagii. Specjaliści łączą ją również z anemią. Nie wiadomo czy anemia jest przyczyną geofagii, czy geofagia przyczynia się do powstania anemii. W jednym z numerów czasopisma naukowego The Quarterly Review of Biology wykazano, że jedzenie gleby jest korzystne dla zdrowia. Z badań wynika, że geofagia chroni żołądek przed pasożytami, toksynami i patogenami. Pierwsze wzmianki o tym zaburzeniu pozostawił nam sam Hipokrates.

Hipokrates zauważył ciężarne kobiety spożywające ziemię. Już wtedy zaczęto łączyć geofagię z anemią. Do tej pory naukowcy w jednoznaczny sposób nie wyjaśnili, dlaczego ludzie ją jedzą. Niektórzy specjaliści twierdzą, że tak organizm ludzki reaguje na niedobór niektórych mikroelementów, inni sądzą, że zaburzenie należy ściśle łączyć z anemią lub zaburzeniami odżywiania a jeszcze inni uważają, że organizm człowieka podpowiada mu, w jaki sposób chronić się przed patogenami. Z reguły ludzie częściej jedzą ziemie w krajach biednych. Na przykład na Haiti produkuje się ciasteczka zrobione z błota, masła i soli. Czasami z dodatkiem warzyw. Z kolei w Indonezji istnieje tradycyjne danie o nazwie ampo, w skład którego wchodzi gleba.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply