Hiszpańska Tortilla

dsc_0123-2


Instrukcje:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Możesz je obrać ze skórki albo ją zostawić, wybór należy do Ciebie.
  2. Kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu, by ziemniaki się delikatnie zarumieniły. Plasterki nie powinny być bardzo chrupiące!
  3. Usmażone ziemniaki układamy na ręcznikach papierowych by pozbyć się nadmiaru oliwy i solidnie solimy.
  4. Po usmażeniu ziemniaków zlewamy nadmiar oliwy z patelni, wrzucamy posiekaną dymkę i delikatnie przesmażamy przez około minutę.
  5. Na wierzchu cebulki układamy plasterki ziemniaków, następnie zalewamy jajkami, doprawiamy z wierzchu solą.
  6. Smażymy przez 5-6 minut, aż jajka na krawędziach się zetną.
  7. Przenosimy do piekarnika z włączoną opcją grill i zapiekamy kolejne 5 minut.
  8. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia i serwujemy.

dsc_0130

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply