Instrukcje:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Możesz je obrać ze skórki albo ją zostawić, wybór należy do Ciebie.
- Kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu, by ziemniaki się delikatnie zarumieniły. Plasterki nie powinny być bardzo chrupiące!
- Usmażone ziemniaki układamy na ręcznikach papierowych by pozbyć się nadmiaru oliwy i solidnie solimy.
- Po usmażeniu ziemniaków zlewamy nadmiar oliwy z patelni, wrzucamy posiekaną dymkę i delikatnie przesmażamy przez około minutę.
- Na wierzchu cebulki układamy plasterki ziemniaków, następnie zalewamy jajkami, doprawiamy z wierzchu solą.
- Smażymy przez 5-6 minut, aż jajka na krawędziach się zetną.
- Przenosimy do piekarnika z włączoną opcją grill i zapiekamy kolejne 5 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia i serwujemy.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.