Ilość cukru w popularnych produktach spożywczych. Zastanów się dwa razy, zanim je kupisz!

Nie bez powodu mówi się, że cukier to biała śmierć. Jego nadmierne spożycie powoduje cukrzycę, otyłość, podwyższa poziom cholesterolu, osłabia system immunologiczny i wypłukuje z organizmu sole mineralne oraz witaminy. Udowodniono, że karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka trzustki, żołądka, piersi czy okrężnicy.

Rozwiązanie wydaje się proste — aby zmniejszyć pojawienie się groźnych schorzeń, wystarczy ograniczyć jego spożywanie. Ciężko jednak się z tym zmierzyć, gdyż jest dodawany niemal do wszystkiego. Dosładza się nim sporo produktów spożywczych w celu polepszenia smaku. Oszacowano, że w Stanach Zjednoczonych syrop fruktozowy dodawany jest do 80% wszystkich przetworzonych produktów!

cukoer


W 1957 roku rafinowany cukier sklasyfikowano jako truciznę, ponieważ był szkodliwy oraz kompletnie pozbawiony witamin i substancji mineralnych. Szybko stał się trzecim po alkoholu i papierosach środkiem uzależniającym.

Zanim sięgniesz po ulubioną słodką przekąskę, zobacz, ile ma w sobie cukru! Może to zniechęci cię do zjedzenia Snickersa czy wypicia Coca-Coli. Nie lepiej sięgnąć po równie słodkie owoce?


1. Coca-Cola

1


2. Mountain Dew

2


3. Red Bull

3


4. Lemoniada Minute Maid

4


5. Sok pomarańczowy Minute Maid

5

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : baraskit.se

Reply