Jabłkowe Galette
Instrukcje:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Rozwijamy ciasto na tartę i układamy na dużej blaszce.
- W dużej misce za pomocą dłoni mieszamy ze sobą jabłka, mąkę, brązowy cukier oraz sól.
- Przełóż jabłka na środek ciasta, zostawiając około 3-4 cm brzeg.
- Zawiń brzeg ciasta tak by delikatnie zachodził na jabłka, następnie ułóż kostki z masła na jabłkach.
- Wymieszaj ze sobą łyżeczkę cukru oraz 1/4 łyżeczki cynamonu, posyp z wierzchu całe ciasto.
- Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż ciasto będzie pięknie złote a jabłka będą miękkie.
- W przypadku gdyby jabłka nie były dostatecznie miękkie, zmniejsz temperaturę do 175°C i sprawdzaj co 5 minut, czy jabłka są już miękkie.
- Podawaj na gorąco z ulubionymi lodami, lub w temperaturze pokojowej z gorącą kawą.