Jabłkowe Galette


Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. Rozwijamy ciasto na tartę i układamy na dużej blaszce.
  3. W dużej misce za pomocą dłoni mieszamy ze sobą jabłka, mąkę, brązowy cukier oraz sól.
  4. Przełóż jabłka na środek ciasta, zostawiając około 3-4 cm brzeg.
  5. Zawiń brzeg ciasta tak by delikatnie zachodził na jabłka, następnie ułóż kostki z masła na jabłkach.
  6. Wymieszaj ze sobą łyżeczkę cukru oraz 1/4 łyżeczki cynamonu, posyp z wierzchu całe ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż ciasto będzie pięknie złote a jabłka będą miękkie.
  8. W przypadku gdyby jabłka nie były dostatecznie miękkie, zmniejsz temperaturę do 175°C i sprawdzaj co 5 minut, czy jabłka są już miękkie.
  9. Podawaj na gorąco z ulubionymi lodami, lub w temperaturze pokojowej z gorącą kawą.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply