Jajeczna dieta rodzi wiele dyskusji wśród dietetyków i lekarzy, ale ludzie ją pokochali, bo pozwala schudnąć nawet 10 kg w 2 tygodnie!
Nic więc dziwnego, że specjaliści z Kliniki Mayo z Rochester w Minnesocie, zainteresowali się jajkami, jako podstawowym składnikiem diety. W efekcie opracowali oni odchudzający jajeczny jadłospis pomagający zrzucić nawet 5 kg tygodniowo. Twórcy swoją dietę chwalą za skuteczność, ale ostrzegają, że nie jest zbyt zdrowa.
Choć jajka pobudzają metabolizm i dostarczają wielu cennych składników, to zawierają też dużo tłuszczu. Jedno jajko całkowicie pokrywa dzienną zalecaną dawkę spożycia cholesterolu, więc zajadanie się jajkami ma swoje konsekwencje dla żył i tętnic. Dieta jajeczna jest zbyt bogata w tłuszcz, a za mało w niej węglowodanów, co może doprowadzić do zaburzeń metabolicznych.
Dieta jajeczna ma więc swoje poważne wady, dlatego trzeba stosować ją zgodnie z zaleceniami, a czas jej przestrzegania nie powinien przekraczać 2 tygodnie. Przed zastosowaniem tej diety, jak i każdej innej, warto wpierw wybrać się do lekarza i zbadać swój ogólny stan zdrowia, który może w ogóle wykluczyć stosowanie jakikolwiek diet.