Jajeczna dieta rodzi wiele dyskusji wśród dietetyków i lekarzy, ale ludzie ją pokochali, bo pozwala schudnąć nawet 10 kg w 2 tygodnie!
Ogólne zasady diety:
- należy pić minimum 3 litry wody dziennie, a całkowicie zrezygnować z napoi gazowanych i alkoholu
- nie wolno sięgać po śmieciowe jedzenie i słodycze
- należy ograniczyć spożywanie soli i cukru
- należy unikać roślin strączkowych, kalorycznych owoców i ziemniaków
- potraw nie wolno smażyć
- jajka można zjadać tylko na twardo (nie gotować ich dłużej niż 10 min)
- nie należy przedłużać czasu trwania diety powyżej 14 dni, zaś powtórzyć ją można dopiero po 40 dniach
Tydzień 1:
Wszystkie śniadania: 2 jajka na twardo i 1 grejpfrut (bez limitu herbata niesłodzona)
Poniedziałek
Lunch: 2 kawałki brokuła i 2 jabłka
Obiad: 1 duży talerz sałatki z kurczakiem
Wtorek
Lunch: zielone warzywa i sałatka z kurczaka
Obiad: warzywna sałatka (np. pomidor, seler naciowy, ogórek, marchew)l 1 pomarańcza i 2 jajka na twardo
Środa
Lunch: kawałek odtłuszczonego sera, 1 pomidor, 1 batat
Obiad: sałatka warzywna i grillowany kurczak