W surowe jajka wbiła biurowe pinezki. To prosty trick, który przyda się każdemu!

W kuchni jajka są niezastąpione. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast i deserów, spożywamy na twardo… Możliwości ich skonsumowania można wymieniać w nieskończoność i choć to dość niewymagający produkt, zdarza się, że miewamy z nim kłopoty. Po wyciągnięciu z wrzątku nie zawsze dobrze się łupią i nigdy nie możemy wyczuć momentu, kiedy będą ugotowane na miękko.

Jeśli uwielbiasz jajka tak samo, jak ja, mam dla ciebie kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym ich gotowanie, smażenie i obieranie będzie jeszcze łatwiejsze. Przeczytaj koniecznie!

0


1. „Gotowanie” w piekarniku

Pomysł może wydawać się dość nielogiczny, jednak jeśli nie masz możliwości ugotowania jajek w wodzie, z powodzeniem możesz włożyć je do piekarnika. Ułóż je w formie do muffinek i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż je do naczynia z zimną wodą.

1

 

2. Smażenie w cebulowych i paprykowych krążkach

Aby nie rozjeżdżały się po patelni lub po prostu apetyczniej wyglądały, możesz usmażyć je w okręgach z warzyw.

2



3. Żółtko na samym środku

Jeśli przygotowujesz jajka w majonezie lub sosie tatarskim i chcesz, aby żółtka znajdowały się idealnie na środku, przechyl wkład na bok i pozostaw go w tej pozycji 12 godzin w lodówce. Żółtko powinno ułożyć się w centrum białka i po przekrojeniu będzie znajdować się w samym środku.

4

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : faithtap.com

Reply