W surowe jajka wbiła biurowe pinezki. To prosty trick, który przyda się każdemu!
W kuchni jajka są niezastąpione. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast i deserów, spożywamy na twardo… Możliwości ich skonsumowania można wymieniać w nieskończoność i choć to dość niewymagający produkt, zdarza się, że miewamy z nim kłopoty. Po wyciągnięciu z wrzątku nie zawsze dobrze się łupią i nigdy nie możemy wyczuć momentu, kiedy będą ugotowane na miękko.
Jeśli uwielbiasz jajka tak samo, jak ja, mam dla ciebie kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym ich gotowanie, smażenie i obieranie będzie jeszcze łatwiejsze. Przeczytaj koniecznie!
1. „Gotowanie” w piekarniku
Pomysł może wydawać się dość nielogiczny, jednak jeśli nie masz możliwości ugotowania jajek w wodzie, z powodzeniem możesz włożyć je do piekarnika. Ułóż je w formie do muffinek i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż je do naczynia z zimną wodą.
2. Smażenie w cebulowych i paprykowych krążkach
Aby nie rozjeżdżały się po patelni lub po prostu apetyczniej wyglądały, możesz usmażyć je w okręgach z warzyw.
3. Żółtko na samym środku
Jeśli przygotowujesz jajka w majonezie lub sosie tatarskim i chcesz, aby żółtka znajdowały się idealnie na środku, przechyl wkład na bok i pozostaw go w tej pozycji 12 godzin w lodówce. Żółtko powinno ułożyć się w centrum białka i po przekrojeniu będzie znajdować się w samym środku.
źródło : faithtap.com