Ojciec robił jajecznicę dla synów. Gdy zaczął wybijać jajka, był przerażony tym, co ukazało się jego oczom!

Opinie odnośnie spożywania jajek są bardzo różne a lekarze i specjaliści z zakresu żywienia nie mają jednego zdania na ten temat.

Bez wątpienia zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów, wpływających pozytywnie na zdrowie. Podobno są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego i są bardziej wartościowe niż chociażby mleko. Przez długi czas były uważane za zdrowe i sycące aż do lat 70. Wówczas wypowiedziano wojnę cholesterolowi, znajdującemu się w żółtkach. Jajka straciły w oczach konsumentów i zaczęto bać się je jeść, wierząc, że podniosą poziom cholesterolu.

eggs

Dziś wygląda to trochę inaczej, gdyż udowodniono, że w jajku występują również substancje obniżające cholesterol, takie jak lecytyna i kwasy omaga-3. Osoby zdrowe bez obaw mogą zjadać 1-2 jajka dziennie zaś konsumenci z podwyższonym cholesterolem mogą pozwolić sobie na 2-3 jajka w tygodniu. Chodzi tutaj właściwie o żółtka, bo białka można jeść bez żadnych ograniczeń.

To nie koniec! Przejdź na kolejne strony i dowiedz się najważniejszego!

eggs-1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : dailymail.co.uk

Reply