Jajka zapiekane w bagietce
Dziś będzie prosto. Prosto i smacznie. Robiłem już bagietkę śniadaniową, pełną sera żółtego, wędliny i cebuli. Postanowiłem jednak troszkę uprościć przepis.
Ciężko to nawet nazwać przepisem, prędzej bym to nazwał inspiracją śniadaniową. Wystarczy, że masz 4 jajka i małą bagietkę. No i odrobinę folii aluminiowej i jesteś gotowy.
Wyszło zaskakująco pysznie :)
Składniki:
- 1 mała bagietka,
- 4 małe jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Za pomocą małego noża zrób 4 okrągłe nacięcia w bagietce, to będą miejsca na jajka. Postaraj się nie przeciąć bagietki całkowicie.
- Do każdego zagłębienia wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem.
- Zawiń bagietkę w folię aluminiową, zostawiając wierzch jej odkryty.
- Piecz przez 15 do 17 minut, aż białko będzie ścięte a żółtko jeszcze płynne.
- Podawaj gorące.