Jajka zapiekane w bagietce

Dziś będzie prosto. Prosto i smacznie. Robiłem już bagietkę śniadaniową, pełną sera żółtego, wędliny i cebuli. Postanowiłem jednak troszkę uprościć przepis.

Ciężko to nawet nazwać przepisem, prędzej bym to nazwał inspiracją śniadaniową. Wystarczy, że masz 4 jajka i małą bagietkę. No i odrobinę folii aluminiowej i jesteś gotowy.

Wyszło zaskakująco pysznie :)

DSC_0048


Składniki:

  • 1 mała bagietka,
  • 4 małe jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Za pomocą małego noża zrób 4 okrągłe nacięcia w bagietce, to będą miejsca na jajka. Postaraj się nie przeciąć bagietki całkowicie.
  3. Do każdego zagłębienia wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zawiń bagietkę w folię aluminiową, zostawiając wierzch jej odkryty.
  5. Piecz przez 15 do 17 minut, aż białko będzie ścięte a żółtko jeszcze płynne.
  6. Podawaj gorące.

DSC_0050-2


Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply