Jak zabrać się do dania, by nie najeść się wstydu? Oto ściąga, jak powinno się zabierać do egzotycznych dań

Wspólna jedzenie daje dużo przyjemności, ale też czasem peszy, gdy nie wiemy, jak się zabrać do jedzenia.

Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się egzotyczne potrawy, do których nie wiadomo jak się dobrać. Czy łyżką, czy widelcem? A może rękami? Szarpać czy ciąć? Bark wiedzy często peszy i sprawia, że choć mamy chęć poznania innej kuchni to nie odważymy się. A szkoda tracić okazję, by dobrze i ciekawie zjeść.

Mamy dla was zasady, które mówią, co należy jeść sztućcami, co można zjeść w dłoniach. Dzięki tym podpowiedziom nawet oficjalna kolacja nie będzie wyzwaniem. Uniknięcie kłopotów i wpadek z pewnością wpłynie na dobrą atmosferę przy stole. Zatem sprawdź, czy do tej pory nie zaliczyłeś wpadki i czy wiesz, jak jeść, by nie najeść się wstydu.

Jak zachowywać się przy stole?

1. Zupa azjatycka

Zupy z dużymi kawałkami warzyw czy mięsa są podawane w miskach. Należy taką miseczkę ująć w dłonie i małymi łykami wypić płyn. Potem można pałeczkami wyjeść składniki, można też użyć łyżki, żeby wybrać mięso, warzywa czy grzyby.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply