Jak zabrać się do dania, by nie najeść się wstydu? Oto ściąga, jak powinno się zabierać do egzotycznych dań

 

2. Oliwki

Oliwki je się różnie, w zależności w jakim charakterze są podane. Jeśli są przystawką, położone w miseczce, można je wziąć do ręki. Jeżeli są składnikiem dania czy sałatki należy jeść je sztućcami. Oliwki, które masz w drinkach możesz też zjeść, po wypiciu np. martini, przechyl kieliszek i wrzuć je bezpośrednio do ust. Jeśli oliwka jest na wykałaczce, nie ma problemu.

3. Bekon

Chrupiący, upieczony bekona można jeść rękami. Miękki boczek należy jeść sztućcami, bo jego plastry są tłuste.

4. Ryby

Najczęściej ryby podawane są w formie steku lub całej ryby. Steki robione są z pstrąga lub łososia, jest to miękkie mięso. Spożywa się je widelcem z 3 ząbkami i łopatkowym nożem. Delikatnie oddzielasz mięso od ości i skóry i na widelcu wkładasz do ust.  Jeśli na talerzu masz cała rybę to najpierw ją rozkrój, ale delikatnie, nie narusz kręgosłupa. Otwórz rybę jak książkę i usuń kręgosłup i ości.

5. Mięso z kością

W zależności od miejsca można mięso jeść na dwa sposoby. Na oficjalnej kolacji, sięgnij po sztućce. Kiedy mięso z kością jesz na kolacji z rodziną czy przyjaciółmi, na grillu możesz śmiało jeść rękami.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply