Jak zabrać się do dania, by nie najeść się wstydu? Oto ściąga, jak powinno się zabierać do egzotycznych dań
6. Krewetki
Jedzenie krewetek też jest zależne od tego, jak są podawane. Jeśli krewetki są podawane w skorupkach możesz je jeść rękami. Gdy dostajesz krewetki, jako przystawkę w formie szaszłyka, zamocz krewetkę w sosie i zjedz bezpośrednio z patyczka. Jeśli krewetki są duże i musisz je gryźć, nie maczaj ich we wspólnym sosie. Obrane i smażone krewetki na talerzu jedz nożem i widelcem.
7. Pizza
Pizzę rękami można jeść tylko na nieoficjalnych spotkaniach w gronie przyjaciół. W każdym innym przypadku – w restauracji, wśród znajomych należy ją jeść sztućcami.
8. Zielony groszek
Można go nasuwać nożem na widelec lub nabijać na widelec. Pod żadnym pozorem nie można gnieść groszku i robić z niego papki na talerzu.
9. Awokado
Całe zjada się łyżeczką po przekrojeniu. Podane pokrojone w plasterki należy jeść nożem i widelcem. Guacamole, podobnie jak pasztet nakładasz na krakersa lub chleb.
10. Desery
Eklery należy jeść nożem i widelcem, delikatnie kroić, tak by nie wycisnąć nadzienia. Pączki i ciasto bez masy należy łamać i małymi kęsami wkładać do ust.