Jak pokroić cebulę i nie zalać się łzami?! Znamy prosty i sprawdzony sposób!

Obieranie i krojenie cebuli to jedna z najmniej przyjemnych rzeczy, którą wykonujemy w kuchni. Gdy naruszymy jej skórkę, uwalnia się enzym (alliinaza), który reagując z innymi składnikami, wywołuje łzawienie z oczu.

„Gaz łzawiący” mocno podrażnia spojówki, dlatego chcemy uniknąć tego przykrego doświadczenia.

W tym celu stosujemy różne dziwne sposoby opisane w sieci. Metod jest wiele, od zakładania na nos gogli po wkładanie pod górną wargę kawałka chleba. Jedne są skuteczne, drugie trochę mniej. Na szczęście my mamy doskonały sposób, który sprawi, że unikniesz niepotrzebnych łez. Z pomocą przyjdzie zwykły olej, którym należy posmarować nóż. Ważne, aby był dobrze naostrzony. Gdy jest tępy, zaczyna szarpać i miażdżyć włókna, co przyczynia się do większego wydzielania drażniących oparów.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : gazeta.tv

Reply