Babcia pokazała jak oczyścić kurczaka z antybiotyków i hormonów wzrostu! Od dziś będę robić tak samo

1. Sok z cytryny i sól

Aby pozbyć się z kurczaka szkodliwych wypełniaczy, należy zanurzyć go na 2 godziny w marynacie składającej się w wody, soli i soku z cytryny. Do 1 litra wody (na 300 g mięsa) trzeba dodać 2 łyżki soli kuchennej i 1/4 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy nimi kurczaka. Mięso wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go z marynaty i wkładamy do zimnej, czystej wody na 45-60 minut. Drugie moczenie uwolni mięso od nadmiaru soli i cytryny.

2. Woda mineralna

Inną przydatną techniką oczyszczania kurczaka jest woda mineralna. Należy moczyć go w niej przez 3 godziny. Po tym czasie trzeba wyjąć kurczaka i przepłukać go czystą wodą, aby nieco zmiękczyć mięso. Niektórzy używają wody mineralnej również jako składnika marynaty przed grillowaniem.

3. Drugi bulion

Ugotowanie kurczaka to sprawdzony sposób na „zabicie” wszystkich szkodliwych substancji. Obróbka termiczna niszczy nie tylko hormony wzrostu, antybiotyki i 99,9% bakterii. Zaleca się wylanie pierwszego bulionu. Po 10 minutach wrzenia trzeba pozbyć się wody, przepłukać mięso i zalać je świeżą wodą. Bulion będzie mniej tłusty i w stu procentach nadający się do jedzenia, bez szkodliwych substancji i hormonów wzrostu.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply