Jak odróżnić prawdziwy alkohol od podróbki? Zwróć uwagę na te 6 szczegółów i nie przepłacaj!

6. Whisky

Aby nie ulec oszustwu, należy pamiętać o tym, że naturalna whisky będzie przezroczysta i nie może być mętna. Kolor może się różnić od jasnej słomy do brązu. Ale w każdym razie obecność płatków, małych cząstek lub zmętnienia w cieczy jest oznaką niewłaściwej produkcji napoju. Przez analogię do koniaku whisky ma oleistą konsystencję, dlatego potrząsając butelką również zauważysz, jak ciecz spływa po ściankach pojemnika. Na ściankach powinien pozostać ślad.

Aby zweryfikować autentyczność napoju, możesz ponownie zrobić eksperyment z bąbelkami. Jeśli po potrząśnięciu butelką zauważysz małe bąbelki, które szybko znikają, to znak, że produkt może być podróbka. Whisky nie może mieć ostrego zapachu alkoholu. Po jej otwarciu powinieneś wyczuć aromat słodu i dębu. To samo dotyczy smaku. Efekt pieczenia w jamie ustnej daje jedynie podróbka. Naturalna whisky ma łagodny posmak, a po łyku pozostawia przyjemny posmak.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply