Kochasz pomarańcze i mandarynki? Zobacz, jak wybierać, by kupić najlepszy owoc!

Cytrusy były wcześniej oznaką wielkiego luksusu i bogactwa. Teraz są w sklepach dostępne cały rok, można powiedzieć, że leżą na wyciągniecie ręki. Dostępność pomarańczy, cytryn i mandarynek sprawia, że bardzo często goszczą na naszych stołach w różnej postaci. Dlatego warto zadbać, aby kupowane owoce były jak najlepszej jakości. 

Jak tego dokonać? Jak nie dać się zwieść pozorom? Wystarczy kierować się poniższymi ogólnymi zasadami.

Na kolejnych stronach dowiesz się jak wybierać cytryny i mandarynki.

Zasady ogólne:

  • Błyszczące owoce nie są wcale lepsze od tych matowych. Błysk świadczy, że owoc został pokryty dużą warstwą wosku, żeby się nie psuły.
  • Jeśli na siatce zobaczysz, że owoce były konserwowane IMAZALILEM  lepiej niech ich nie kupuj. Środek ten jest toksyczny i powoduje raka.
  • W związku z toksynami i woskami, jakie pokrywają cytrusy, należy je przed obraniem dokładnie umyć przy pomocy szczoteczki w ciepłej wodzie.
  • Nie wolno kupować nadpleśniałych owoców, oznacza to, że grzyb jest też w owocu, czyli może dostać się do organizmu i go zatruć.

1. Pomarańcze

Pomarańcze można jeść codziennie, są bogatym źródłem witamin A i C oraz potasu, magnezu, cynku i błonnika. Najwięcej wartości zachowują jedzone w całości lub w postaci świeżego soku.

Żeby wybrać dobrą pomarańczę, należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze skórka nie może być gruba, bo owoc nie będzie soczysty, ale też nie może być za cienka, oznacza to, że pomarańcza jest przemysłowa.

Ciężar też ma znaczenie – ciężka pomarańcza będzie soczysta, lekka – sucha i pozbawiona smaku.

Pomarańcze bez pestek są bardzo charakterystyczne, bo mają „pępek”, czyli nierozwinięty drugi owoc, który wchłonął pestki. Najlepiej do jedzenia wybierać właśnie takie owoce.

pom1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply