GMO Żywność modyfikowana genetycznie — jak jej unikać? Szukaj na produktach specjalnego oznaczenia!
Genetycznie zmodyfikowane organizmy kryjące się pod skrótem GMO mają na świecie tyle zwolenników co i przeciwników. W naszym kraju przeważają jednak ci drudzy! Ludzie nie chcą spożywać warzyw i owoców, których genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej. Pojawia się zatem pytanie, jak podczas codziennych zakupów rozpoznać produkty modyfikowane od tych wolnych od GMO?
Zgodnie z prawem istnieje obowiązek znakowania żywności modyfikowanej. Oznakowane ma być jednak tylko to, co pochodzi bezpośrednio z organizmów zmodyfikowanych, np. artykuły wytworzone z mleka zwierząt karmionych paszą GMO zwolnione są z takiego obowiązku. Ustawa nie określa specjalnego znaku graficznego ani części opakowania, na której powinna widnieć informacja. W praktyce wygląda to tak, że zapis o GMO pojawia się drobnym druczkiem w składzie produktu.
Najpewniejszą gwarancją braku organizmów ze zmienionym genomem jest znak rolnictwa ekologicznego UE. Umieszcza się go wyłącznie na certyfikowanych wyrobach ekologicznych! Logo od 1 lipca 2012 roku widnieje na wszelkiej pakowanej żywności eko. Dzięki temu identyfikacja organicznych produktów jest ułatwiona, a konsumenci mogą wybierać żywność bardziej świadomie.
Owoce i warzywa
Przyglądnij się dokładnie naklejce podczas zakupów :
więcej informacji na ten temat przeczytasz tutaj
źródło : ekologia.pl