Prosta czynność, którą powinieneś wykonać przed każdym zjedzeniem jabłka. Od dziś zastanowisz się dwa razy, zanim sięgniesz po to nieumyte!

O tym, że w skórkach owoców znajdują się pestycydy i nabłyszczacze pisaliśmy nie raz. Tak naprawdę ciężko kupić jabłko, które by nie było potraktowane szelakiem czy woskiem. Można oczywiście obrać skórkę, ale to właśnie w niej gromadzi się najwięcej składników odżywczych, w tym spora ilość witaminy C.

Warto zatem zjeść owoc w całości. Najpierw jednak trzeba go odpowiednio oczyścić. Sama woda w tym przypadku niestety nie pomoże. Trzeba dodać jeszcze dwa składniki: sok z cytryny i sodę.

1


Oto co musisz zrobić!

Umieść owoce w głębokim naczyniu i zalej je gorącą wodą. Wosk powinien pojawić się na skórce w postaci jasnego nalotu. Teraz należy go usunąć. W tym celu dodaj łyżeczkę sody i łyżeczkę soku z cytryny. Polej jabłka jeszcze raz wodą i usuń wosk za pomocą szczoteczki do zębów.

Upewnij się, że dobrze myjesz zakupione owoce i warzywa, zwłaszcza gdy w Twoim domu znajdują się dzieci. Rozważ również zakup z ekologicznych upraw i od małych lokalnych producentów.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : littlethings.com


Reply