Wiesz, jaki jest skład jogurtów owocowych? Jeśli je lubisz, lepiej tego nie czytaj!

Sądzi się, że jogurt to zdrowa i pełnowartościowa przekąska. Chętnie podajemy go dzieciom i spożywamy na co dzień. Będąc na diecie, również po niego sięgamy, gdyż sądzimy, że jemy coś zdrowego i niskokalorycznego. Z przyjemnością wybieramy ten z dodatkiem zbóż lub owoców, sądząc, że świetnie urozmaicimy dietę i dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.

Ile razy wybierając jogurt, zdarzyło Ci się czytać jego skład? Pewnie bardzo sporadycznie lub wcale, a dobrze jest wiedzieć, co znajduje się w środku. Zobacz, czy faktycznie warto go kupić!

1


1. Ogromne ilości cukru

Kolejność składników na kubeczku nie jest przypadkowa. Te, które znajdują się na samym początku, występują w największej ilości. Cukier jest przeważnie na trzeciej pozycji. Oszacowano, że w średnim kubeczku (330 g) jogurtu smakowego znajduje się aż 9 łyżeczek cukru! Często zastępowany jest syropem glukozowo-fruktozowym, który powoduje jeszcze większe zaburzenia metaboliczne niż zwykły cukier. Regularne jedzenie jogurtów może powodować otyłość i cukrzycę typu 2.

2



2. Barwniki, w tym ten pozyskiwany z odwłoków mszyc

Aby jogurt miał ładny kolor, zabarwia się go odpowiednią substancją. Większość osób myśli, że za intensywną barwę odpowiadają znajdujące się wewnątrz owoce. Nic podobnego! To sprawka barwników, zarówno tych sztucznych, jak i naturalnych.

Zobaczcie, czym są zabarwiane nasze ulubione deserki:

  • jogurt wiśniowy — koncentrat z czarnej marchwi
  • jogurt truskawkowy — koncentrat z buraków
  • jogurt z kiwi — ekstrakt z pokrzywy
  • jogurt brzoskwiniowy lub morelowy — ekstrat z papryki

Czarny bez, porzeczka i aronia zawierają czerwono-filoletowe barwniki, które również umieszcza się w jogurtach. Popularną substancją nadającą ładny czerwony kolor jest koszenila, powstała ze zmielonych pluskwiaków. Więcej na ten temat tutaj.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply