Wiesz, jaki jest skład jogurtów owocowych? Jeśli je lubisz, lepiej tego nie czytaj!
3. Substancje zagęszczające
Sporo jogurtów ma w składzie różne substancje zagęszczające, m.in. mleko w proszku, białka mleka, skrobię kukurydzianą modyfikowaną (E 1422, E 1413, E 1414), gumę guar, pektyny otrzymywane z resztek jabłek i włókien cytrusów, fosforany magnezu i żelatynę.
4. Mało owoców i zbóż
W środku są inne owoce niż te widniejące na kubeczku! Przeważnie jest ich znikoma ilość. Często występują w formie wsadu owocowego, zwanego pulpą (jej skład rzadko jest precyzowany). Do deserów zawierających zboża dodaje się najwięcej pszenicy, czyli najtańszego z ziaren. Zboże zostaje poddane obróbce technologicznej, co sprawia, że jest niepełnowartościowe.
źródło : poradnikzdrowie.pl