Wiesz, jaki jest skład jogurtów owocowych? Jeśli je lubisz, lepiej tego nie czytaj!

3. Substancje zagęszczające

Sporo jogurtów ma w składzie różne substancje zagęszczające, m.in. mleko w proszku, białka mleka, skrobię kukurydzianą modyfikowaną (E 1422, E 1413, E 1414), gumę guar, pektyny otrzymywane z resztek jabłek i włókien cytrusów, fosforany magnezu i żelatynę.

4



4. Mało owoców i zbóż

W środku są inne owoce niż te widniejące na kubeczku! Przeważnie jest ich znikoma ilość. Często występują w formie wsadu owocowego, zwanego pulpą (jej skład rzadko jest precyzowany). Do deserów zawierających zboża dodaje się najwięcej pszenicy, czyli najtańszego z ziaren. Zboże zostaje poddane obróbce technologicznej, co sprawia, że jest niepełnowartościowe.

5

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply