Jak nie przytyć w święta, czyli liczymy kalorie najpopularniejszych wielkanocnych potraw i podpowiadamy, jak zmniejszyć ich ilość
Jajko w roli głównej:
- jajko solo, klasa wagowa L – 80 kalorii
- jajko w majonezie, 1 sztuka – 180 kalorii
- pasta jajeczna, porcja 75 gramów – 225 kalorii
- jajka faszerowane, 1 sztuka – 150 kalorii
Jajko o wadze 50 gramów zawiera 6,3 g białek, 5,3 g tłuszczów, 0,6 g węglowodanów i 0,2 g soli. Samo białko ma około 17 kalorii, zaś żółto aż 63 kalorie. Aby spalić kalorie z 1 jajka trzeba np. 15 minut spacerować.
Bogactwo półmiska wędlin:
- kiełbasa biała, porcja ok. 150 gram 400 kalorii
- kiełbasa tradycyjna wędzona, porcja ok. 150 gramów – 470 kalorii
- pasztet wieprzowy, plaster około 35 gramów – 115 kalorii
- pasztet drobiowy, plaster około 35 gramów – 75 kalorii
- szynka wieprzowa wędzona, porcja ok. 100 gramów – 390 kalorii
- szynka wieprzowa gotowana , porcja ok. 100 gramów – 230 kalorii
- szynka drobiowa, porcja ok. 100 gram – 120 kalorii.
Zimne przekąski i dodatki:
- sałatka jarzynowa z majonezem, porcja ok. 180 gramów – 340 kalorii
- sałatka z tuńczykiem, porcja ok. 180 gramów – 345 kalorii
- studzienina wieprzowa (galareta z nóżek), porcja ok. 150 gramów – 265 kalorii
- studzienina drobiowa, porcja ok. 150 gramów – 195 kalorii
- buraczki z chrzanem, porcja ok. 100 gramów – 50 kalorii
- sos tatarski, porcja ok. 50 gramów – 155 kalorii
- sos chrzanowy, porcja ok. 50 gramów – 65 kalorii
Kaloryczność wypieków już na kolejnej stronie!