Jak nie przytyć w święta, czyli liczymy kalorie najpopularniejszych wielkanocnych potraw i podpowiadamy, jak zmniejszyć ich ilość

Jajko w roli głównej:

  • jajko solo, klasa wagowa L – 80 kalorii
  • jajko w majonezie, 1 sztuka – 180 kalorii
  • pasta jajeczna, porcja 75 gramów – 225 kalorii
  • jajka faszerowane, 1 sztuka – 150 kalorii

Jajko o wadze 50 gramów zawiera 6,3 g białek, 5,3 g tłuszczów, 0,6 g węglowodanów i 0,2 g soli. Samo białko ma około 17 kalorii, zaś żółto aż 63 kalorie. Aby spalić kalorie z 1 jajka trzeba np. 15 minut spacerować.

 

Bogactwo półmiska wędlin:

  • kiełbasa biała, porcja ok. 150 gram 400 kalorii
  • kiełbasa tradycyjna wędzona, porcja ok. 150 gramów – 470 kalorii
  • pasztet wieprzowy, plaster około 35 gramów – 115 kalorii
  • pasztet drobiowy, plaster około 35 gramów – 75 kalorii
  • szynka wieprzowa wędzona, porcja ok. 100 gramów – 390 kalorii
  • szynka wieprzowa gotowana , porcja ok. 100 gramów – 230 kalorii
  • szynka drobiowa, porcja ok. 100 gram – 120 kalorii.

 

Zimne przekąski i dodatki:

  • sałatka jarzynowa z majonezem, porcja ok. 180 gramów – 340 kalorii
  • sałatka z tuńczykiem, porcja ok. 180 gramów – 345 kalorii
  • studzienina wieprzowa (galareta z nóżek), porcja ok. 150 gramów – 265 kalorii
  • studzienina drobiowa, porcja ok. 150 gramów – 195 kalorii
  • buraczki z chrzanem, porcja ok. 100 gramów – 50 kalorii
  • sos tatarski, porcja ok. 50 gramów – 155 kalorii
  • sos chrzanowy, porcja ok. 50 gramów – 65 kalorii

Kaloryczność wypieków już na kolejnej stronie! 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : se.pl, wylecz.to, radiozet.pl, ilewazy.pl


Reply