Jak nie przytyć w święta, czyli liczymy kalorie najpopularniejszych wielkanocnych potraw i podpowiadamy, jak zmniejszyć ich ilość
Tradycyjne pieczywo:
- kromka chleba pszennego, ok. 25 gramów – 65 kalorii
- kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, ok. 50 gramów – 80 kalorii
- kromka chleba razowego, ok. 35 gramów – 75 kalorii
Smakowite wypieki:
- mazurek kajmakowy z bakaliami, 1 kawałek ok. 50 gramów – 250 kalorii
- sernik tradycyjny, 1 kawałek ok. 120 gramów – 300 kalorii
- sernik wiedeński, 1 kawałek ok. 120 gramów – 400 kcal
- babka piaskowa – 1 kawałek ok. 60 gramów – 250 kalorii
- babka drożdżowa, 1 kawałek ok. 60 gramów – 185 kalorii
- keks, 1 kawałek ok. 80 gramów – 195 kalorii
- pascha wielkanocna, porcja ok. 100 gram – 245 kalorii.
Sposoby na zmniejszenie kaloryczności wielkanocnych dań:
- wywar wieprzowy na wędzące można w żurku zastąpić wywarem drobiowo-warzywnym, a zamiast tłustej wędzonej kiełbasy postawić na wędlinę drobiową; rezygnacja z zabielania śmietaną żuru czy barszczu białego na rzecz jogurtu naturalnego, także będzie dobrym pomysłem,
- do sałatek zamiast majonezu warto zastosować jogurt naturalny; nie polecamy zastępowania zwykłego majonezu tym light, ponieważ różnica w ich kaloryczności jest niewielka,
- zamiast jajek w majonezie można podać jajka w sosie chrzanowym na bazie jogurtu (łyżka chrzanu to 10 kalorii, a majonezu aż 70 kalorii),
- wędliny wieprzowe poleca się zastąpić drobiowymi lub wołowymi, zaś pasztety wypiekać samemu z chudych mięs,
- trudno odchudzić ciasta, ale można np. zrezygnować z lukru na rzecz wiórek z gorzkiej czekolady, a zwykły cukier zastąpić znacznie mniej kalorycznym i zdrowszym ksylitolem; do wypieku sernika można użyć chudego sera, a zamiast ciast z masami, przygotować lekki biszkopt z galaretką i owocami.
Radzimy również nie kupować gotowych dań, które zazwyczaj są przesłodzone lub przesolone, a także zaserwować gościom herbatę owocową, wodę z cytryną czy kompot, zamiast słodkich gazowanych napoi.