Lekarze ostrzegają, by nie jeść ketchupu firmy Heinz! Po odkryciu prawdziwego składu produktu, jedno z państw nawet prawnie zakazało nazywania go ketchupem!

Z jakich składników składają się sprzedawane w sklepach ketchupy? Generalnie te pomidorowe sosy produkuje się z koncentratu pomidorowego, syropu kukurydzianego, octu i przypraw, np. suszonej papryki czy sproszkowanej cebuli. Najistotniejsza jest oczywiście zawartość procentowa koncentratu pomidorowego, gdyż im wyższa, tym ketchup jest zdrowszy.

Firma Heinz sprzedaje dziennie prawie 2 miliony butelek ketchupu. Wiele osób chwali jego smak myśląc, że jest on zasługą dużej ilości dobrej jakości pomidorów, na co pozornie wskazuje skład produktu, który w kolejności wymienia: koncentrat pomidorowy, destylowany ocet, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, syrop kukurydziany, cebulę w proszku, sól, przyprawy, aromat naturalny.

Na pozór lista składników ketchupu wydaje się ok, ale warto zwrócić uwagę na syrop kukurydziany. Dlaczego został on wymieniony aż dwukrotnie z zaznaczeniem zawartości cukru? Generalnie powody są dwa.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło :

Reply