Lekarze ostrzegają, by nie jeść ketchupu firmy Heinz! Po odkryciu prawdziwego składu produktu, jedno z państw nawet prawnie zakazało nazywania go ketchupem!
Syrop kukurydziany, który wykorzystuje wiele koncernów do produkcji swojej żywności, jest w większości produkowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Spożywanie produktów GMO zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów, a wielu medyków uważa, że to własnie modyfikowane jedzenie sprawiło, że tyle osób choruje na raka.
Dodatkowo żywność genetycznie modyfikowana wpływa na płodność, pracę nerek i wątroby. Lepiej więc unikać produktów, które zawierają GMO, a zatem i ketchupu Heinz, który w ponad połowie wypełniony jest modyfikowaną kukurydzą. Fakt ten nie umknął władzom Izraela, które zakazały nazywania sosu pomidorowego Heinz mianem ketchupu, ponieważ nie spełnia on norm, określających zawartość procentową pomidorów – jest ich po porostu za mało.
Warto uważnie czytać etykiety, bo od tego zależy nasze zdrowie. Najlepiej jest kupować produkty o możliwie jak najkrótszym składzie, nawet jeśli są droższe, bo na zdrowiu nie warto oszczędzać.
źródło :