Koktajl Piña colada. W sam raz na upalne dni!
Tradycyjny koktajl piña colada przyrządzany jest ze śmietanki kokosowej, soku ananasowego i rumu. Jest kremowy, aksamitny. Moja wersja nie jest klasycznym przepisem, ponieważ słowo „colada” oznacza przecedzony.
Ja postanowiłem przyrządzić wersję bezalkoholową, wykorzystując świeżego ananasa oraz wiórki kokosowe, czyli wersję „z miąższem” :). Koktajl jest idealny na gorące dni :).
Składniki:
- 750 gram świeżego ananasa, pokrojonego w cząstki,
- 500 ml wody kokosowej,
- 125 ml mleka (ja użyłem mleka bez laktozy),
- 50 gram wiórków kokosowych,
- 1 łyżka miodu (jeżeli wolisz bardziej słodsze koktajle, dodaj 2-3 łyżki miodu),
- szklanka lodu.
Aby ułatwić sobie wykonanie tego koktajlu, obejrzyj filmik instruktażowy dostępny na drugiej stronie!