Oto kolorowa warzywna tarta, która nie tylko świetne smakuje, ale też fantastycznie wygląda. Musicie jej spróbować!
Są osoby, które unikają warzyw, twierdząc, że nie są królikami, by jeść zieleninę i chrupać marchewki. Szkoda, bo nie wiedzą, co tracą, gdyż dania warzywne mogą mieć pyszny i zaskakujący smak, a także stanowić ozdobę każdego stołu i powód do dumy dla kucharza.
Co zrobić, by uatrakcyjnić potrawę z warzyw? Odpowiednio je przyprawić i oczywiście podać w nietuzinkowy sposób. Jednym ze sposobów kreatywnego wykorzystania warzyw, jest przygotowanie z nich kolorowej tarty-ślimaka, która zaciekawi gości i sprawi, że pokochają warzywa. Wykonanie tego dania nie jest takie trudne, jak się może wydawać, więc bez obaw noże w dłoń i do dzieła.
Ten przepis jest znakomitym połączeniem tradycji i nowoczesności, gdyż dzięki niezwykłej prezentacji zaimponujesz gościom, ale jednocześnie zdrowo ich nakarmisz.
Składniki:
2 łyżki musztardy Dijon
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 duże świeże liście szałwii
2 cukinie
3-4 marchewki (najlepiej w różnych kolorach)
1 bakłażan
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 opakowanie ciasta kruchego bądź składniki na ciasto do foremki o średnicy 28 centymetrów (mąka, masło, jajko, mleko, sól)
Krok 1
Umyj dokładnie warzywa. Pokrój je za pomocą obieraczki w cieniutkie paski. Uwaga, nie obieraj warzyw!
Krok 2
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Krok 3
Przygotuj formę do tarty o średnicy 28 centymetrów i wyłóż ją ciastem.
Krok 4
Posmaruj ciasto śmietaną i musztardą oraz posyp posiekaną drobno szałwią. Posól i popieprz.
Kolejne kroki i film instruktażowy już na drugiej stronie.
źródło : feroce.co