Oto kolorowa warzywna tarta, która nie tylko świetne smakuje, ale też fantastycznie wygląda. Musicie jej spróbować!

Są osoby, które unikają warzyw, twierdząc, że nie są królikami, by jeść zieleninę i chrupać marchewki. Szkoda, bo nie wiedzą, co tracą, gdyż dania warzywne mogą mieć pyszny i zaskakujący smak, a także stanowić ozdobę każdego stołu i powód do dumy dla kucharza. 

Co zrobić, by uatrakcyjnić potrawę z warzyw? Odpowiednio je przyprawić i oczywiście podać w nietuzinkowy sposób. Jednym ze sposobów kreatywnego wykorzystania warzyw, jest przygotowanie z nich kolorowej tarty-ślimaka, która zaciekawi gości i sprawi, że pokochają warzywa. Wykonanie tego dania nie jest takie trudne, jak się może wydawać, więc bez obaw noże w dłoń i do dzieła.


piec-pas


Ten przepis jest znakomitym połączeniem tradycji i nowoczesności, gdyż dzięki niezwykłej prezentacji zaimponujesz gościom, ale jednocześnie zdrowo ich nakarmisz.

Składniki:

2 łyżki musztardy Dijon
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 duże świeże liście szałwii
2 cukinie
3-4 marchewki (najlepiej w różnych kolorach)
1 bakłażan
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 opakowanie ciasta kruchego bądź składniki na ciasto do foremki o średnicy 28 centymetrów (mąka, masło, jajko, mleko, sól)

Krok 1

Umyj dokładnie warzywa. Pokrój je za pomocą obieraczki w cieniutkie paski. Uwaga, nie obieraj warzyw!

c3849726bdedffbd826c984e7830b89b-800x450


Krok 2

Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.

heat-248231_960_720


Krok 3

Przygotuj formę do tarty o średnicy 28 centymetrów i wyłóż ją ciastem.

piec-1


Krok 4

Posmaruj ciasto śmietaną i musztardą oraz posyp posiekaną drobno szałwią. Posól i popieprz.

Kolejne kroki i film instruktażowy już na drugiej stronie. 

piec-2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : feroce.co

Reply