Kombinacje produktów, które korzystnie wpływają na siebie. Od dziś zacznij podawać je razem!
Umiejętne łączenie produktów jest istotne nie tylko ze względu na smak i wygląd potrawy. Odpowiednie zestawienia wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Dowiedziono, że niektóre składniki, lepiej oddziałują na organizm, gdy połączy się je razem. Uzupełniają się nawzajem i sprawiają, że witaminy i składniki mineralne są bardziej przyswajalne.
Dobrze wiedzieć, które kombinacje są korzystne dla zdrowia, a których trzeba unikać. Oto niektóre dobre połączenia. Z pewnością przysłużą się Twojemu zdrowiu!
1. Pomidor + brokuł
Oba warzywa znane są z właściwości przeciwnowotworowych (podawane razem aktywują odmienne mechanizmy hamujące rozwój nowotworów). Poza tym bogate w likopen pomidory neutralizują wolne rodniki uszkadzające DNA, a związki zawarte w brokułach pomagają usunąć je z organizmu.
2. Żurawina + jabłko
Potencjał antyoksydacyjny tych owoców jest znacznie wyższy, gdy spożywa się je razem.
3. Śledź + śmietana
Połączenie tych dwóch składników znacząco wzmacnia kości. Aby wapń został „wbudowany” w kość, potrzeba witaminy D, której największym źródłem jest… słońce. Osoby spędzające całe dnie w pomieszczeniach, muszą czerpać ją z pokarmów. Najlepszym źródłem są oczywiście ryby. Zatem jeśli chcesz mieć zdrowe kości, sięgnij czas od czasu po śledzia ze śmietaną!
źródło : poradnikzdrowie.pl