Kombinacje produktów, które korzystnie wpływają na siebie. Od dziś zacznij podawać je razem!



7. Cytryna + szpinak

Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza znajdującego się w szpinaku. Podobnie jak w przypadku żółtka i pietruszki.

7



8. Kurkuma i pieprz

Piperyna będąca składnikiem pieprzu pobudza ponad stokrotnie aktywność antyoksydacyjną kurkuminy pochodzącej z kurkumy.

8



9. Boczek + chrzan lub musztarda

Tłuste boczki, golonki i kiełbasy najlepiej jadać z ostrymi dodatkami. Udowodniono, że chrzan i musztarda przyspieszają przemianę materii nawet o 25%! Mimo to i tak trzeba spożywać je w ograniczonych ilościach.

9

11



10. Mięso + cebula

Tłuszcz zwierzęcy jest jednym z głównych sprawców ataków serca. Powoduje zakrzepy w naczyniach krwionośnych, czego następstwem są choroby serca. Sięgając po cebulę, można po części temu zapobiec. Warzywo zawiera trzy ważne składniki (adenozynę, kwercetynę, siarczki) blokujące substancję powodującą zlepianie się krwinek (tromboksan).  Warto dodać, że cebula nie traci swoich cennych właściwości po upieczeniu czy ugotowaniu.

10

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply