Którego banana zjadłbyś najchętniej? – sprawdź, co wygląd owocu mówi o jego walorach zdrowotnych

Banany są bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, mangan czy błonnik.

Zawierają witaminę B6 oraz C. Dostarczają też organizmowi dużo więcej siły niż napoje energetyczne, dlatego tak chętnie wybierają je sportowcy, zwłaszcza wyczynowi. Banany nie tylko świetnie smakują. Poprawiają też funkcje poznawcze organizmu, zmniejszają również ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Bardzo często szukamy ich na sklepowych półkach. Do koszyków wkładamy zazwyczaj te najokazalsze i bez żadnych plamek. Mało kto wie, że wpływ bananów na nasze zdrowie jest zależny od ich dojrzałości. Co tracimy, szerokim łukiem omijając owoce nie do końca dojrzałe i poplamione?

Czy lubisz dojrzałe banany? Odpowiedź może mieć wpływ na twoje zdrowie

Zielone 

Zielone banany mają niski indeks glikemiczny, co jest dobre, zwłaszcza jeśli musisz monitorować poziom cukru we krwi. Zawierają probiotyki, które są niezbędne dla zdrowia jelit, a dzięki zawartości skrobi sycą na dłużej niż owoce dojrzałe. Mają też od nich mniej kalorii. Ich jedynym minusem jest niska zawartość zdrowych przeciwutleniaczy.

Więcej informacji znajdziesz na następnej stronie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply