Którego banana zjadłbyś najchętniej? – sprawdź, co wygląd owocu mówi o jego walorach zdrowotnych

Żółte i dojrzałe

Dojrzałe, twarde i żółte banany wybieramy najchętniej. Są słodsze od zielonych i zawierają więcej antyoksydantów, skuteczniej chronią więc nasz organizm przed wolnymi przed nowotworami i chorobami serca. Na takie owoce powinny jednak uważać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawierają one dużo więcej cukru w ostaci glukozy i fruktozy.

Z plamkami

Banany, których skórka pokryta jest cętkami są bardzo smaczne i jeszcze zdrowsze. Mają wysoką zawartość TNF (czynnika martwicy nowotworu), czyli substancji wspomagającej leczenie raka. Powinny je spożywać zwłaszcza osoby mające problemy z nieregularnym ciśnieniem. Ze względu na wysoką zawartość glukozy nie powinni ich wybierać jedynie cukrzycy.

Brązowe

Owoce brązowe, choć nie wyglądają zachęcająco nie tracą swoich walorów smakowych, jak i właściwości zdrowotnych. Im bardziej dojrzały banan, tym słodszy, a co za tym idzie tym więcej cukru zawiera. Jeśli jednak nie macie problemu z poziomem glukozy we krwi, nie rezygnujcie z takich bananów. Ich regularne spożywanie bardzo dobrze wpływa na nasz szkielet i mięśnie. Ma też zbawienny wpływ na odporność.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply