By zaspokoić popyt hoduje się kurczaki, które tylko w 51% składają się z mięsa! Jadł je niemal każdy, bo sprzedaje się ich aż… 60 tysięcy ton rocznie!

Przemysł spożywczy już nie hoduje zwierząt, on je produkuje.

Wykarmienie ponad 7 miliardów mieszkańców Ziemi wymaga ogromnej ilości jedzenia. Tradycyjne metody uprawne czy hodowlane stały się mało wydajne, więc ludzie zaczęli szukać nowych sposobów, by coraz szybciej pozyskiwać pokarm w postaci mięsa zwierząt i płodów rolnych.

By zaspokoić popyt hoduje się kurczaki, które tylko w 51% składają się z mięsa! Jadł je niemal każdy, bo sprzedaje się ich aż... 60 tysięcy ton rocznie!

Podstawowym sposobem na zwiększenie hodowli jest powiększenie stada, ale to wymaga miejsca, którego organizacja wiąże się z nakładami finansowymi. Ze względów ekonomicznych świat więc poszedł w bardzo złym kierunku i postanowił zwiększyć hodowlę poprzez skrócenie czasu rozwoju zwierzęcia.

Im szybciej hodowane zwierze osiągnie pożądaną wagę, tym szybciej będzie wysłane do rzeźni, a hodowca zainkasuje honorarium. Niestety nie ma nic za darmo i szybki czas wyhodowania świni czy kurczaka, negatywnie odbija się na jakości mięsa.

By zaspokoić popyt hoduje się kurczaki, które tylko w 51% składają się z mięsa! Jadł je niemal każdy, bo sprzedaje się ich aż... 60 tysięcy ton rocznie!

Drób jest popularny na całym świecie, dlatego producenci kurczaków chcą by pisklęta dorastały jak najszybciej. Aby zwierzęta rosły w mgnieniu oka, karmi się je specjalnymi mieszankami i paszami, które sprawiają, że mięso wypełnione jest chemią i kompletnie nie przypomina tego, które ludzie jedli jeszcze ćwierć wieku temu.

Mieszkańcy Wielkiej Brytanii zaniepokojeni jakością kurczaków jakie jedzą, poprosili o zbadanie sprzedawanego drobiu przez odpowiednie urzędy. Niestety ustalono, że nawet 60 tysięcy ton kurczaków sprzedawanych w Europie, to tzw. „plastikowe kurczaki”.

Więcej o sztucznym drobiu i o tym, gdzie najczęściej można go spotkać, przeczytacie już na kolejnych stronach. W dalszej części artykułu znajdziecie też nagrania video pokazujące chemiczne mięso. 

By zaspokoić popyt hoduje się kurczaki, które tylko w 51% składają się z mięsa! Jadł je niemal każdy, bo sprzedaje się ich aż... 60 tysięcy ton rocznie!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : dailymail.co.uk, youtube.com


Reply