Wiesz, dlaczego nie produkuje się winogronowych lodów? Stoi za tym mrożąca krew w żyłach opowieść

Sławny producent lodów, Robert Green zapewnił podczas Wystawy Światowej w 1876 roku, że wkrótce opracuje winogronowy smak lodów, który jeszcze nie pojawił się na rynku. Nie miał pojęcia, że owoce zawierają antycyjany, które zapobiegają zamarzaniu. Bardzo się starał, lecz wszystkie próby kończyły się niepowodzeniem.

Po wielu nieudanych podejściach Green zrezygnował, a wyzwanie podjęła spółka Baskin Robbins. Niestety, dalej nie było zadowalających rezultatów, aż do 1976 roku. Wówczas firma Ben & Jerry’s Icecream przejęła pałeczkę.

2


W wywiadzie dla magazynu People (1984 rok) jeden z właścicieli przedsiębiorstwa przyznał, że próbę wytworzenia winogronowych lodów podjął z miłości do siostry wspólnika – Becky. Kobieta była bardzo atrakcyjna, a Ben był w niej szaleńczo zakochany. Chciał jej zaimponować, lecz nie do końca się mu to udało.

1


Wymyślił, że wyciśnie sok wyłącznie z samych skórek. W ten sposób niechcący odkrył, iż poziom antycyjanów w powłoczkach jest znacznie niższy. Lody wreszcie się zmroziły i wydawało się, że sukces jest na wyciągnięciu ręki.

5

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : exolas.com

Reply