Żyją po 160 lat, nie chorują i nie mają pojęcia czym są nowotwory! Oto niewielki azjatycki lud, który odkrył sposób na długowieczność
Po pierwsze ludzie Hunza nie znają modyfikowanej żywności, a przy swoich uprawach nie stosują chemikaliów i pestycydów. Ich jedzenie jest więc pełnowartościowe i naturalne. Po drugie dieta jest lekka, gdyż lista produktów jest dość ograniczona, ale zapewnia im wszystko to, co organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania.
Hunza często sięgają po zboża: jęczmień, proso czy grykę. Bardzo chętnie spożywają też rośliny strączkowe, warzywa, orzechy. Z nabiału w ich diecie można znaleźć głównie mleko i jajka, rzadziej ser. W lecie większość produktów spożywają na surowo, zaś zimą raczą się suszonymi rzeczami i kiełkami.
Jednym z najważniejszych składników diety Hunza są morele. Jedzą je przez cały rok w dużych ilościach, co jak sugerują lekarze, może być ich sposobem na profilaktykę przeciwnowotworową, gdyż nasiona tych owoców zawierają witaminę B-17, która przeciwdziała rozwojowi komórek raka.
Tam nie maja pis , po i sld….