Uwielbiasz mięso? Jeśli tak, mamy dla Ciebie kilka rad, dzięki którym staniesz się mistrzem w jego przyrządzaniu

Mięso to jeden z podstawowych składników diety, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, jednak głównym powodem jego konsumpcji jest smak. Kotlety, steki, zrazy, szynki i kiełbasy mają miliony fanów na całym świecie. Co zrobić, aby dania mięsne zawsze się udawały i zachwycały swym smakiem gości? Oto kilka rad, jak to osiągnąć.  

Odpowiednie przyrządzenie mięsa nie jest proste, ponieważ jest to zróżnicowany i wymagający produkt. By przygotować jadalne danie z mięsa, należy mieć podstawową wiedzę na temat jego struktury i właściwości oraz sposobów obróbki. Trudno jednak zapamiętać wszystkie zasady i rady dotyczące przyrządzania mięsa, dlatego warto sobie pomóc małą ściągawką. Aby stać się mistrzem grilla i już tego  lata zaimponować znajomym, wystarczy skorzystać z poniższych grafik, które pomagają w przejrzysty sposób, przygotować smaczne mięso.


1. Podział mięs i polecane sposoby przyrządzenia.

Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek gotowania, należy wiedzieć, co dokładnie chce się zjeść. Mięso może pochodzić od różnych gatunków zwierząt i z różnych części ciała, dlatego łatwo się pogubić i pomylić, co jest czym. Przed zaplanowaniem obiadu czy grilla, można poszukać inspiracji na poniższej planszy, która opisuje ponad 50 kawałków mięsa oraz podpowiada, jak je przyrządzić.

mieso-4


2. Przechowywanie mięsa.

Nie zawsze istnieje możliwość zakupu produktów tuż przed przystąpieniem do gotowania. Warto wiec wiedzieć, ile czasu oraz w jakich warunkach można przechowywać mięso, by wciąż nadawało się do bezpiecznego spożycia.

mieso-1


3.  Czas smażenia mięsa.

Wołowina jest mięsem, które można spożywać na surowo, dlatego istnieją różne stopnie jego obróbki cieplnej. To, ile stek powinien się smażyć, jest zależne od jego grubości i pożądanego rodzaju wysmażenia. Inne rodzaje mięs, np. drób, wymagają pełnego wysmażenia, by nie stać się przyczyną zatrucia. Poniższe zestawienie pomoże Wam dobrać czas smażenia do rodzaju mięsa i potrawy.

mieso-2


Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : omgfacts.com


Reply