Uwielbiasz mięso? Jeśli tak, mamy dla Ciebie kilka rad, dzięki którym staniesz się mistrzem w jego przyrządzaniu
Mięso to jeden z podstawowych składników diety, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, jednak głównym powodem jego konsumpcji jest smak. Kotlety, steki, zrazy, szynki i kiełbasy mają miliony fanów na całym świecie. Co zrobić, aby dania mięsne zawsze się udawały i zachwycały swym smakiem gości? Oto kilka rad, jak to osiągnąć.
Odpowiednie przyrządzenie mięsa nie jest proste, ponieważ jest to zróżnicowany i wymagający produkt. By przygotować jadalne danie z mięsa, należy mieć podstawową wiedzę na temat jego struktury i właściwości oraz sposobów obróbki. Trudno jednak zapamiętać wszystkie zasady i rady dotyczące przyrządzania mięsa, dlatego warto sobie pomóc małą ściągawką. Aby stać się mistrzem grilla i już tego lata zaimponować znajomym, wystarczy skorzystać z poniższych grafik, które pomagają w przejrzysty sposób, przygotować smaczne mięso.
1. Podział mięs i polecane sposoby przyrządzenia.
Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek gotowania, należy wiedzieć, co dokładnie chce się zjeść. Mięso może pochodzić od różnych gatunków zwierząt i z różnych części ciała, dlatego łatwo się pogubić i pomylić, co jest czym. Przed zaplanowaniem obiadu czy grilla, można poszukać inspiracji na poniższej planszy, która opisuje ponad 50 kawałków mięsa oraz podpowiada, jak je przyrządzić.
2. Przechowywanie mięsa.
Nie zawsze istnieje możliwość zakupu produktów tuż przed przystąpieniem do gotowania. Warto wiec wiedzieć, ile czasu oraz w jakich warunkach można przechowywać mięso, by wciąż nadawało się do bezpiecznego spożycia.
3. Czas smażenia mięsa.
Wołowina jest mięsem, które można spożywać na surowo, dlatego istnieją różne stopnie jego obróbki cieplnej. To, ile stek powinien się smażyć, jest zależne od jego grubości i pożądanego rodzaju wysmażenia. Inne rodzaje mięs, np. drób, wymagają pełnego wysmażenia, by nie stać się przyczyną zatrucia. Poniższe zestawienie pomoże Wam dobrać czas smażenia do rodzaju mięsa i potrawy.
źródło : omgfacts.com