Jesz go, bo myślisz, że będziesz zdrowy i długowieczny? Poważny błąd. Obalamy mity dotyczące białego ryżu

Dlaczego Azjaci są zdrowi i dożywają leciwych lat?

Wielu z nas wydaje się, że powodem ich długowieczności jest ryż. Ten mit wziął się stąd, że w Azji rzeczywiście uprawia się go dużo, a dla wielu mieszkańców tego kontynentu jest podstawą diety. Mało mówi się o tym, że dieta Azjatów jest ogólnie znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna od tego, czym zajadają się Europejczycy.

Na wschodzie nie ma „kultury” fast foodów, je się za to dużo warzyw oraz ryb. To one są przyczyną długowieczności mieszkańców Azji, a nie ryż, który spokojnie możemy nazwać kolejną białą śmiercią. Dlaczego? Ze względu na jego szkodliwy wpływ na nasze ciało, który udowodnili naukowcy katedry zdrowia na Harvardzie. Jak wskazują badacze, jedzenie białego ryżu staje się przyczyną cukrzycy znacznie częściej, niż picie słodkich napojów gazowanych.

Czy warto jeść biały ryż? – największe wady białej trucizny

Naukowcy przeprowadzili szerokie badania, w których udział wzięło 350 tys. osób z czterech krajów: Chin, Japonii, Stanów Zjednoczonych i Australii. Dane zbierali przez 20 lat, co pozwoliło im bardzo wnikliwie zgłębić temat i dojść do konkretnych, rzetelnych wniosków. Udowodnili, że już talerz białego ryżu spożywany codziennie, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy o 11 procent.

Jeden z autorów badania, profesor medycyny Qui Sun tak skomentował jego wyniki: – Biały ryż nie dość, że podnosi znacząco poziom cukru we krwi, to jeszcze pozbawiony jest cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, czy magnez, w które bogate są zdrowsze odmiany ryżu, np. brązowa.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : elitereaders.com, zdrowie.dziennik.pl, szlachetnezdrowienet.pl

Reply