Pyszne alternatywy dla krowiego mleka, które przygotujesz samodzielnie w domu

O mleku krowim i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie mówi się ostatnio coraz więcej. Krowy, od których współcześnie pozyskuje się biały płyn, jedzą nafaszerowaną hormonami paszę, dostają antybiotyki, aby były bardziej „mleczne”, a wszystkie szkodliwe i wątpliwej jakości składniki przenikają do mleka, które potem trafia na półki sklepowe i po które z zaufaniem sięgamy.

Poza tym coraz więcej mówi się o tym, że człowiek jest jedynym ssakiem, który pije mleko innych gatunków – pełne naturalnych krowich hormonów, o składzie przystosowanym do potrzeb cielaka… Niezależnie więc od tego, czy mleko pochodzi od radosnej, pasącej się na łące krasuli, czy od trzymanej w ogromnej hali krowy „produkcyjnej”, niekoniecznie musi być dla nas dobre. Ale jak żyć bez białego płynu, który pojawia się w wielu przepisach i bez którego ciężko niektórym wyobrazić sobie chociażby poranną kawę? Na szczęście istnieją alternatywy w postaci mlek roślinnych, które – jeżeli chcemy nieco zaoszczędzić, ale także mieć pewność co do składu – z powodzeniem możemy przygotować sami w domu. Kilka przepisów znajdziecie na kolejnej stronie. Które z mlek roślinnych ma szansę stać się waszym ulubionym? :)


mleko-ikona

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply