Bogato nadziewany chleb. Zgadnij co ma w środku?
Instrukcje:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do małej miseczki.
- Dodajemy masło i oliwę. Wstawiamy do mikrofalówki na 40 sekund.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy.
- Wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone i smażymy 5-7 minut.
- Dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego i smażymy przez 1 minutę. Ściągamy z ognia.
- Za pomocą ząbkowanego noża odkrawamy wierz chleba, odstawiamy na bok.
- Wycinamy miąższ chleba, starając się go zachować w całości.
- Chleb nasączamy mieszaniną masła,oliwy i czosnku.
- Posypujemy wnętrze łyżeczką pietruszki.
- Układamy warstwę mozzarelli, na to mięso z cebulą i sos pomidorowy.
- Układamy drugą warstwę mozzarelli, mięsa i sosu pomidorowego. Przykrywamy chlebek plastrami sera żółtego.
- Miąższ oraz górę chlebka kroimy na duże kawałki, smarujemy masłem z oliwą i czosnkiem.
- Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, po 4 minutach wyciągamy mniejsze kawałki chleba.
- Przestawiamy piekarnik na grillowanie i zapiekamy przez kolejne 2-3 minuty.
- Podajemy gorący z grzankami.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.