Bogato nadziewany chleb. Zgadnij co ma w środku?

DSC_0194


Instrukcje:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do małej miseczki.
  3. Dodajemy masło i oliwę. Wstawiamy do mikrofalówki na 40 sekund.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy.
  5. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone i smażymy 5-7 minut.
  6. Dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego i smażymy przez 1 minutę. Ściągamy z ognia.
  7. Za pomocą ząbkowanego noża odkrawamy wierz chleba, odstawiamy na bok.
  8. Wycinamy miąższ chleba, starając się go zachować w całości.
  9. Chleb nasączamy mieszaniną masła,oliwy i czosnku.
  10. Posypujemy wnętrze łyżeczką pietruszki.
  11. Układamy warstwę mozzarelli, na to mięso z cebulą i sos pomidorowy.
  12. Układamy drugą warstwę mozzarelli, mięsa i sosu pomidorowego. Przykrywamy chlebek plastrami sera żółtego.
  13. Miąższ oraz górę chlebka kroimy na duże kawałki, smarujemy masłem z oliwą i czosnkiem.
  14. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, po 4 minutach wyciągamy mniejsze kawałki chleba.
  15. Przestawiamy piekarnik na grillowanie i zapiekamy przez kolejne 2-3 minuty.
  16. Podajemy gorący z grzankami.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply