Doskonały powód, dla którego powinieneś zawsze zamrażać cytryny, przed ich spożyciem
Cytryna to wszechstronny owoc wykorzystywany do wielu dań. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, a także mięsa i ryb. Jej ogromnymi zaletami są fantastyczny orzeźwiający smak i szereg wartości odżywczych.
Najlepszym sposobem na wykorzystanie wszystkich witamin znajdujących się w cytrynie jest jej zamrożenie. Dzięki temu wykorzystasz całego cytrusa, bez wyrzucania skórki, która jest najbardziej cenna.
Dlaczego warto spożywać również cytrynową skórkę?
Pod żadnym pozorem nie wolno jej wyrzucać, gdyż zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny! Oto jej najważniejsze właściwości:
- zawiera substancje pomagające w walce z nowotworami i nie wywołuje skutków ubocznych
- eliminuje toksyny z organizmu
- pomaga przy wzdęciach
- zapobiega zaparciom i poprawia przemianę materii
- wzmacnia układ odpornościowy
- oczyszcza wątrobę
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje jej zasadowość
- odmładza skórę
Przejdź na drugą stronę, by dowiedzieć się więcej.
źródło : maratonizdrowie.blogspot.com