Nadziewane babeczki z makaronu lasagne. Wyśmienity sposób na nowe danie

Screenshot_2


Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. W dużym garnku gotujemy makaron lasagne, około 3-4 minut, aż zmięknie i będzie się nadawał do formowania babeczek.
  3. W misce łączymy ze sobą ser ricotta oraz przyprawy. Odstawiamy na bok.
  4. Formę do muffinek smarujemy olejem, odstawiamy na bok.
  5. Makaron kroimy na pół, następnie nacinamy jeden bok tak by było możliwe zawinięcie go w formę babeczki. Zawinięty makaron przekładamy do formy.
  6. Każdą babeczkę napełniamy mieszanką sera ricotta, około 1-1/5 łyżki. Następnie dodajemy po łyżeczce sosu pomidorowego.
  7. Posypujemy z wierzchu pokrojonym w kostkę serem mozzarella.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż do momentu gdy ser się roztopi a makaron będzie upieczony i chrupiący.
  9. Dekorujemy liśćmi bazylii i podajemy natychmiast.
  10. Smacznego! :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply