Nadziewane bagietki to syte danie, które postawi na nogi po każdej imprezie
W latach ’90 w moim mieście królowały zapiekanki. Były to czasy bez kebabów, a pizzerie zamykano najpóźniej o godzinie 23, więc wszyscy jadali je po wieczornych szaleństwach na mieście.
Najlepsze zapiekanki można było zjeść na dworcu PKP, gdzie były sprzedawane z okienek małych, czerwonych budek. Miały dwa rozmiary i dostępne były w opcji z dodatkami lub bez. Przeglądając stare zdjęcia przypomniałem sobie o tych zapiekankach i wpadłem na szalony pomysł: a gdyby tak… poprawić ideał? W ten sposób powstały małe bagietki wypełnione serem, pysznym smażonym salami i cebulką. Nie są dietetyczne, ale „po imprezowe” jedzenie nigdy nie było dietetyczne :)
Składniki: (na 10 porcji)
- 5 małych bagietek,
- 500 gram sera ricotta,
- 100 gram śmietany 12%,
- sos pomidorowy lub sos do pizzy – około 1 szklanki,
- 1 duża cebula,
- 150-200 gram sera żółtego (więcej, gdy lubisz posypywać serem „na bogato” :P )
- 200 gram salami
Nie wiesz jak zrobić nadziewane bagietki? Dowiesz się tego na następnej stronie!