Nadziewane bagietki to syte danie, które postawi na nogi po każdej imprezie
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- W misce łączymy ser ricotta ze śmietaną i 50 gramami startego sera żółtego (ja użyłem twardej mozzarelli). Odstawiamy na bok.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 100 gram pokrojonego salami, smażymy 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i znów smażymy 5 minut. Odstawiamy.
- Bagietki nacinamy pod kątem małym nożykiem, tak by wnętrze utworzyło kształt litery V.
- Nakładamy po 1-2 łyżce sosu pomidorowego, rozprowadzamy. Następnie dodajemy przesmażone salami z cebulką, na to mieszaninę sera ricotty, rozprowadzamy.
- Posypujemy startym serem żółtym i na to kładziemy plasterki salami.
- Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie odwijamy z folii i pieczemy kolejne 5 minut.
- Podajemy i zbieramy oklaski :)