Najprostszy kurczak po hawajsku
Ananas jest jedynym owocem, który mogę jeść bez przerwy i pod każdą postacią. Niektórzy moi znajomi odsądzają mnie od czci i wiary za to, że zawsze kiedy jesteśmy w pizzerii, ja zamawiam małą hawajską. Dla mnie ananas idealnie łączy się z daniami na słono. Mógłbym nawet jeść go zawiniętego w szynkę parmeńską! Nic więcej mi nie trzeba :)
Idąc tropem pizzy hawajskiej postanowiłem zrobić grillowaną pierś z kurczaka, marynowaną w zalewie ananasowej z sosem barbecue i ketchupem. Słodki, lekko kwaskowaty z wyraźnym dymnym posmakiem kurczak idealnie trafił w mój gust. A dodatek grillowanych plasterków z ananasa dopełnił mój zachwyt. Uwielbiam ten przepis :)
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 1 szklanka sosu barbecue,
- 1/2 szklanki zalewy ananasowej,
- 2 łyżki ketchupu,
- 4 plasterki ananasa.
Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!