Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek. Zobacz, jak zafarbować je domowym sposobem!

Sposoby dekorowania i barwienia jajek zmieniają się co jakiś czas, jednak najprostsza metoda polegająca na zanurzeniu ich w naturalnym barwniku wciąż pozostaje bardzo popularna. Większość naturalnych składników  znajdziesz w swojej kuchni, wystarczy tylko dobrze poszukać!

Oprócz barwników nadających pożądany odcień potrzebny ci będzie jeszcze garnek z wodą, sitko, stojak do suszenia i ręczniki papierowe. Intensywność koloru zależy od długości przetrzymywania jajek w kąpieli z barwnikiem. Lepiej wybierać te z jasnymi skorupkami, wtedy barwa będzie bardziej wyrazista. Farbowana pisanka może mieć plamki i różnić się nieco kolorem, ale nie ma co się martwić. To całkowicie naturalne zjawisko.

Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek. Zobacz, jak zafarbować je domowym sposobem!


Naturalne barwniki, nadające skorupkom piękny kolor:

  • żółty – kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry
  • zielony – szpinak, pokrzywa, szczypior, trawa, kora brzozy
  • brązowy – herbata, kawa mielona (mocne wywary)
  • czerwony, bordowy – łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa, kora dębu
  • pomarańczowy – dynia, marchew
  • fioletowy – jagody, owoce czarnego bzu, malwa, czerwona kapusta
  • czarny – szyszki olchy
  • niebieski – owoce tarniny, borówka amerykańska

Jajka nie będą pękać podczas gotowania, jeśli dodasz do wody szczyptę soli!

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : poradnikzdrowie.pl


Reply