5 mocnych powodów, dla których musisz przestać jeść tilapię! Wpływ tego mięsa na ludzkie zdrowie jest znacznie gorsze, niż przypuszczano
1. Zagrożenie dla środowiska naturalnego
Hodowle w Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie na ogół przechodzą kontrole jakości. Sprawdza się, w jakich warunkach żyją ryby i co robi się z mocno zanieczyszczoną wodą. Niestety, w Chinach czy w Brazylii nie ma takich kontroli. Zanieczyszczenia wypuszczane są gdzie to tylko możliwe i trują inne organizmy. Sporo tilapii jest chorych i czasem zdarza się, że uciekną ze zbiornika. Wówczas zarażają gatunki żyjące na wolności. Jeśli farmy prowadzone są prawidłowo, nie wywierają negatywnego wpływu na środowisko, jednak w Azji nikt o to nie dba.
2. Zawartość „złych tłuszczy” jest bardzo wysoka
Podczas gdy dzikie tilapie jedzą glony i wodne rośliny te z hodowli faszerowane są kukurydzą, soją i podejrzaną paszą zawierającą zwierzęce odpadki. W ten sposób szybko przybierają na wadze. W krótkim czasie puchną, a w ich ciałach znajduje się bardzo mało kwasów tłuszczowych pożytecznych dla człowieka. Udowodniono, że osobniki z hodowli mają o wiele mniej omega-3 niż te, żyjące na wolności. Zamiast tego zawierają sporą ilość kwasów tłuszczowych omega-6, które nie są odpowiednie dla ludzi. Raport opublikowany przez Wake University School of Medicine z Karoliny Północnej wykazał, że:
Ilość kwasów tłuszczowych omega-6 znajdująca się w tilapii hodowlanej jest większa niż ta w hamburgerze czy bekonie.
Jak widać lepiej zjeść fast fooda niż tilapię!
źródło : elitereaders.com