Przechowujesz pomidory w lodówce? Oto dlaczego nie należy tego robić!

Jak przechowujecie pomidory? Założę się, że większość z was zaraz po powrocie z zakupów wkłada je do lodówki, z obawy przed tym, że się zepsują, albo po prostu z przyzwyczajenia. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy nawyk.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego pomidory dostępne w supermarketach i hodowane w szklarniach są mniej smaczne niż te, które kupujemy bezpośrednio od uprawiającego je rolnika? Nie jest to tylko kwestia stosowanych pestycydów i konserwantów. Poniżej naukowe rozwiązanie tej zagadki.

307


Okazuje się, że smak oraz zapach pomidorów to wynik połączenia cukrów, kwasów oraz aminokwasów.

W okresie zimowym sztucznie hodowane pomidory są przechowywane na różnym etapie transportu w niskich temperaturach. W warunkach chłodniczych dochodzi do rozproszenia wymienionych wyżej składników.

tomato


Jak wyjaśnia Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowe czasopismo z USA, w pozostawionych na dłużej w lodówce pomidorach dochodzi do nieodwracalnych zmian, również w ich kodzie DNA. Ich rezultatem jest pogorszenie jakości smaku. W związku z tym, nawet jeżeli wyjmiemy warzywa z warunków chłodniczych i pozostawimy na dłużej w temperaturze pokojowej, nie przywrócimy im aromatu i walorów smakowych, bo nie odwrócimy zmian genetycznych.

Przejdź na drugą stronę, by czytać dalej.

tomato-in-the-refrigerator

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : pnas.org

Reply