5 najbardziej trujących naczyń kuchennych! Koniecznie sprawdź, czy nie masz ich w kuchni!

Naczynia kuchenne wydają się być w pełni bezpieczne. Uważamy, że skoro zostały dopuszczone do sprzedaży, nie zawierają żadnych niekorzystnych związków, które mogą szkodzić zdrowiu. Prawda czasem okazuje się zupełnie inna i to, co na pierwszy rzut oka wydaje się niegroźne, w rzeczywistości wydziela substancje powodujące wiele poważnych chorób, m.in. niewydolność wątroby czy chorobę Alzheimera.

Zobacz, jakie naczynia należy omijać szerokim łukiem!


1. Garnki ceramiczne.

Są w pełni bezpieczne, dopóki nie pojawi się na nich zarysowanie odsłaniające stal. Wówczas do potrawy mogą dostać się szkodliwe substancje, które powodują nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

1



2. Naczynia aluminiowe.

Nie można gotować w nich kwaśnych i bardzo słonych potraw np. bigosu czy kapuśniaku. W połączeniu z wysoką temperaturą powodują wżery w powierzchni naczynia. Wydziela się szkodliwy glin, który odkłada się w wątrobie (nagromadzony w nadmiarze powoduje jej niewydolność).

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : samouzdrawianie.pl


Reply