12 niebezpiecznych potraw i produktów, które jedzą ludzie na całym świecie. Ryzykują tym swoje zdrowie i życie!

Ludzie lubią ryzyko, objawia się to w różnych aspektach życia. Jedni kochają szybką jazdę, ekstremalne sporty, inni zaś wolą oddawać się ryzyku hazardu. Kończy się to różnie, jednak nie odwodzi to kolejnych ludzi od pomysłu, by tym właśnie się zająć. 

Niekiedy ludzie ryzykują tym, co umieszczają na talerzu. Poznaj dania i poszczególne produkty, które mogą przyspieszyć zejście z tego świata lub przysporzyć wielu problemów ze zdrowiem.



1. Olbrzymia ropucha

Jest zjadana w Namibii, jako rytualne danie. Może być zjadana tylko w odpowiednim czasie i to młode osobniki, ma w sobie tyle toksyn, że nieumiejętnie przyrządzona zatrzymuje pracę nerek.

1


2. Bligia pospolita

Owoce tej rośliny z Jamajki mogą być spożywane tylko, gdy są dojrzałe, połakomienie się na niedojrzały owoc może spowodować zatrucie i ostre wymioty.

2


3. Sannakij

Jest to koreańska potrawa z młodych ośmiornic. Zwierze jest cięte na kawałki żywe i podawane z sezamem i olejem, gdy jeszcze się rusza. Odnotowano liczne przypadki zadławienia się mackami zwierzęcia, które trzeba mocno pogryźć i szybko połknąć.

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : express.co.uk

Reply