Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb! Zobacz koniecznie
2. Toksyczność
Współczesne rolnictwo kładzie nacisk na wyprodukowanie sporej ilości pszenicy niskim kosztem. Przydają się oczywiście pestycydy i przeróżne substancje, które chronią przed grzybami i odstraszają gryzonie. Aby pozyskać białą mąkę, producenci podobno wybielają ją przy użyciu takich samych substancji, które wykorzystuje się do mycia: nadtlenek benzoilu, nadsiarczany i dwutlenek chloru. Zanim kupisz chleb, upewnij się, że jest wypieczony z ekologicznej mąki, a nie rafinowanej!
3. Problemy ze skórą
Jesteśmy tym, co jemy. Jeśli ktoś spożywa głównie produkty mączne, może mieć kłopoty ze skórą. Dermatolodzy coraz częściej łączą powstawanie trądziku z glutenem zawartym w pieczywie. Organizm ma problem z wydalaniem glutenu i obciąża nim jelita. Specjaliści doradzają, aby przed wizytą u kosmetologa czy dermatologa, najpierw spróbować zmienić dietę.
4. Problemy z trawieniem
Jak wspomnieliśmy powyżej, gluten może powodować przeróżne problemy z trawieniem. Aby ich uniknąć, należy spożywać produkty pełnoziarniste bogate w błonnik. W 5-6 kromkach dobrego pełnoziarnistego chleba znajdziesz codzienne zapotrzebowanie na błonnik. Jeśli chcesz spełnić tę normę poprzez jedzenie warzyw i owoców, musisz zjeść dziennie 14 jabłek, 21 marchewek lub 25 pomidorów.