8 znaków ostrzegawczych świadczących o nietolerancji glutenu. Nie bagatelizuj ich!

4. Bóle głowy

Jeśli w ciągu 1-2 godzin po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten, rozboli cię głowa to sygnał, że masz nietolerancję. To także objaw wielu innych problemów ze zdrowiem, lecz gdy łączy się z bólem brzucha lub swędzącymi wysypkami, nie powinieneś tego bagatelizować. Pewne badania wykazały, że 56% osób zmagających się z migreną, źle tolerowało gluten. Po usunięciu go z diety, bóle głowy ustąpiły.

5. Swędząca skóra

Zmiany skórne w tym także łupież, egzema, łuszczyca i rogowacenie mieszkowe mogą być wywołane właśnie przez gluten. Ostatnia przypadłość często pojawia się na udach, ramionach oraz pośladkach i jest wynikiem niedoboru kwasów tłuszczowych, a także witaminy A, powstałych na skutek zaburzeń wchłaniania w jelitach.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : shareably.net

Reply