Nutella i Kinder Czekolada są rakotwórcze? Produkty zaczynają być wycofywane ze sprzedaży w Europie
Olej podgrzany do temperatury 200 stopni Celsjusza uwalnia czynniki rakotwórcze! Zgodnie z przeprowadzonym badaniem, Kinder Czekolada również posiada substancje rakotwórcze w formie węglowodorów aromatycznych.
Te szokujące informacje spowodowały, że zaczęto zapobiegawczo wycofywać Nutellę ze sprzedaży Niemczech i we Włoszech, również z sieci największych supermarketów.
Koncern Ferrero twierdzi, że nadal będzie produkował swoje sztandarowe produkty i nie zamierza rezygnować z dodawania do nich oleju palmowego. Występowanie węglowodorów aromatycznych w Kinder Czekoladzie wyjaśnia tym, że występują powszechnie w otoczeniu i mogą same przenikać do produktów spożywczych. Firma zapowiedziała jednak wzmożenie kontroli i badań nad czynnikami kancerogennymi w ich produktach.
Oto produkty potencjalnie rakotwórcze:
- Nutella
- Kinder Czekolada
- Fioretto Nougat produkowane przez firmę Lindt
- Sun Rice Classic Schoko-Happen