Nutella i Kinder Czekolada są rakotwórcze? Produkty zaczynają być wycofywane ze sprzedaży w Europie

Olej podgrzany do temperatury 200 stopni Celsjusza uwalnia czynniki rakotwórcze! Zgodnie z przeprowadzonym badaniem, Kinder Czekolada również posiada substancje rakotwórcze w formie węglowodorów aromatycznych.

Te szokujące informacje spowodowały, że zaczęto zapobiegawczo wycofywać Nutellę ze sprzedaży Niemczech i we Włoszech, również z sieci największych supermarketów.

Koncern Ferrero twierdzi, że nadal będzie produkował swoje sztandarowe produkty i nie zamierza rezygnować z dodawania do nich oleju palmowego. Występowanie węglowodorów aromatycznych w Kinder Czekoladzie wyjaśnia tym, że występują powszechnie w otoczeniu i mogą same przenikać do produktów spożywczych. Firma zapowiedziała jednak wzmożenie kontroli i badań nad czynnikami kancerogennymi w ich produktach. 

Oto produkty potencjalnie rakotwórcze:

  • Nutella
  • Kinder Czekolada
  • Fioretto Nougat produkowane przez firmę Lindt
  • Sun Rice Classic Schoko-Happen
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply